joi, 30 august 2012

Alimentatia pentru cresterea musculara. Partea 2

   In partea intai a articolului s-a descris modalitatea de crestere in greutate care era practicata ceva timp in urma si mai poate fi intalnita si in prezent.
   La o alta extrema se gasesc persoanele care incearca sa ia in greutate fara a acumula catusi de putina grasime. < De aceasta idee s-au folosit unele companii de suplimente nutritive in anii 90 care promovau intens gainere cu continut scazut de calorii. Gainerele intradevar duceau la o crestere in greutate, dar doar datorita continutului de creatina. Cresterea in greutate (de 1-2 kg) fara adaosul de tesut adipos era datorata retentiei apei in organism - efectul creatinei. > Acest tip de abordare a cresterii in greutate este bazat pe restrictionarea unor tipuri de alimente si un control minutios al macronutrientilor consumati. Exigenta din cale afara insa, poate duce la un consum de calorii insuficient pentru a genera vreo crestere semnificativa a masei musculare. Atunci cand cineva pretinde ca este imposibil sa cresti intr-un an mai mult de 1-1,5 kg de masa musculara (cel putin atunci cand inca nu este atins potentialul genetic maxim), inseamna ca acel individ face parte din una dintre aceste grupe: 1 - care nu accepta acumularea nici macar a unui gram de grasime; 2 - culturistii naturali care au o experienta de ani de zile si sunt aproape de limita sa genetica de dezvoltare. De obicei, insa, acestea vor fi persoanele obsedate de un fizic foarte definit, mentinut 365 zile, care pe parcursul anului nu iau aproape deloc in greutate.
    Beneficiul cresterii in greutate de acest tip este ca ofera posibilitatea sa aratati bine si definit anul imprejur. Pentru cineva care este model sau practica o meserie care e bazata pe aspectul fizic, fiind mereu in conditie fizica buna, ii va permite foarte rapid sa se pregateasca de o viitoare sedinta foto timp de cateva saptamani (sau chiar zile) cu un regim corespunzator. Dar, ca regula, nu acestea sunt persoanele ce practica aceasta metoda.


   Spus altfel, culturistii care refuza sa acumuleze macar un pic de grasime si care nu adauga in masa musculara intre competitii, nu vor progresa/creste din an in an. Frica de a acumula macar catusi de putina grasime exclude eventualul progres pe viitor.
   Mentinerea unei cantitati de calorii destul de scazute pe tot parcursul anului, impiedica o imbunatatire a performantei si o crestere in forta. Chiar si sportivii de talie mondiala - halterofilii, powerlifterii, ca regula se antreneaza avand o greutate putin peste cea cu care participa la competitii, ceea ce le permite sa se alimenteze intr-un surplus de calorii, sa se antreneze mai eficient si sa progreseze mai rapid. Acestia apoi pot da jos cateva kilograme destul de usor atunci cand este necesar.
   Organismul omului are nevoie nu doar de un stimulent din contul antrenamentelor si de suficiente componente constructive (proteine, aminoacizi), dar si de suficienta energie din alimentatie (calorii), pentru a putea progresa eficient. 
  Un alt aspect incomod in toata ideea de a exclude acumularea grasimii este ca meticulozitatea sporita in alimentatie in fiecare zi te scoate din minti. Desigur, in cazul culturistilor profesionisti e ceva mai usor, dar sa tii cont de fiecare gram al absolut tuturor produselor consumate in fiecare zi, poate duce, mai devreme sau mai tarziu, la stresarea pana si a celor mai echilibrate persoane. Iar acest lucru poate duce la consecinte total opuse scopului initial in momentele de slabiciune cand aceste persoane isi pierd controlul chair si pentru putin timp.
   In continuare, sa analizam si o solutie de mijloc, care sa presupuna o acumulare relativ mica de tesut adipos, dar care sa nu limiteze progresarea din cauza dorintei de a fi mereu definit. Mai intai, sa vedem totusi, care e rata de acumulare a masei musculare.

Partea 3  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu