joi, 30 august 2012

Alimentatia pentru cresterea musculara. Partea 1

   Cresterea in masa musculara depinde de mai multi factori. In general, exista trei conditii care trebuie respectate pentru a obtine efectul dorit: antrenamente bine gandite, alimentatie corecta si echilibrata si nu in ultimul rand - odihna corespunzatoare. In cele ce urmeaza vom analiza unele idei si concepte de baza ce tin de alimentatie pentru optimizarea cresterii masei musculare.
   La inceputul dezvoltarii culturismului ideea de baza era ca in afara sezonului de competitii (perioada de "offseason") sportivii trebuiau sa ia in greutate, inevitabil si din contul unui procent mai mare de grasime corporala.

   Puteti vedea aici fluctuatiile in greutate si compozitia corporala
ale lui Steve Davis - un campion al anilor 70.

   In prezent in offseason culturistii tind sa creasca cat mai mult in greutate, totodata incercand sa mentina procentul de grasime corporala in limite relativ scazute, aceste limite fiind mult mai mici fata de cele din perioada mai veche. 
   Ambele modalitati presupun de fapt aceeasi idee, antrenamente intensive si o dieta cu un surplus de calorii, care duc la cresterea in greutate dar si in grasime corporala. Au fost declarate cazuri cand sportivii scadeau in greutate cu pana la 40 kg in perioada de pregatire pentru competitii. Sportivii cu un procent ridicat de grasime corporala, ca regula, aveau nevoie de cateva luni bune sa scada nivelul grasimii si sa obtina conditia necesara pentru competitii.
   Aceasta modalitate e practicata de unii sportivi si in prezent, altii chiar obtin rezultate satisfacatoare in asa fel, dar acest lucru este valabil preponderent in cazul sportivilor care sunt "ajutati" si de substante hormonale. Perioada de offseason in acest caz este mai lejera din puct de vedere psihologic. Se consuma si produse considerate de altfel inacceptabile pentru cineva care face fitness, uneori chiar pizza, gogosi etc., fara a tine mereu cont de numarul de calorii. Iar cand vine vorba de arderea grasimii, reducerea semnificativa a caloriilor nu afecteaza pierderea masei musculare, deoarece steroizii au in acest caz un efect anticatabolic pronuntat.
    In cazul sportivilor naturali situatie este diferita. O abordare ca si cea de mai sus ar putea avea un impact neplacut, deoarece atat rata de acumulare a masei musculare cat si cea de ardere a grasimii au o limita biologica, ce nu poate fi depasita (natural). Astfel, in cazul acestora, abordarea data nu ar fi cea mai buna solutie. Excesul de grasime acumulat in perioada de crestere in greutate va duce la o perioada de pregatire mult mai extinsa. In plus, luand in consideratie cele spuse anterior referitor la limita biologica de acumulare a masei musculare, cresterea prea rapida in greutate ar reprezenta de fapt doar o adaugare in greutate din contul tesutului adipos, rata de crestere a masei musculare ramanand neschimbata. Aceasta e valabil si pentru sportivii care nu participa la competitii si care doresc doar sa aiba o conditie fizica buna, in acest sens acumularea excesului de grasime nu corespunde intocmai scopului antrenamentelor. Exceptie ar putea fi persoanele foarte slabe care au dificultati in cresterea greutatii corporale in general. Pentru inceput acestia ar putea sa nu tina cont de cele descrise anterior. Mai detaliat despre aceasta situatie s-a vorbit aici.

Partea 2
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu