luni, 27 august 2012

Nu cresc!


   Deseori persoanele care au o constitutie mai slaba, afirma ca le este foarte greu sau aproape imposibil sa ia in greutate.
   In astfel de cazuri, in primul rand, este important sa fie exclusa orice cauza legata de vre-o problema de sanatate. 
   Daca totusi problemele de sanatate nu sunt cauza greutatii corporale mici, atunci totul se poate reduce la metabolism. Se pare ca organismul in acest caz pur si simplu arde mai multe, sau tot atatea, calorii cat si primeste.
   In astfel de situatii unica solutie este cresterea numarului de calorii consumate! Nu exista nici un alt remediu natural. Chiar si consumarea tuturor tipurilor posibile de suplimente nutritive, in conditiile in care exista un deficit de calorii, nu va face ca greutatea sa creasca.
   Un punct de pornire in astfel de situatii ar trebui sa il constituie estimarea numarului de calorii consumate zilnic si o medie a acestora pentru cel putin 5 zile consecutive (ar fi preferabil ca aceste 5 zile sa includa si zilele de weekend). Urmatorul pas ar fi adaugarea la numarul de kcal mediu a cca 200 - 300kcal/zi si mentinerea acestui numar cel putin doua saptamani. Daca in aceste doua saptamani greutatea nu se schimba - se mai adauga cca 150 kcal la aportul zilnic, si tot asa, pana se va observa o schimbare in greutate. Schimbarea de care trebuie sa se tina cont in aceste 2 saptamani ar trebui sa reprezinte cca 0,5 kg. In cazul in care in aceste doua saptamani greutatea a crescut in jurul valorii mentionate, se va mentine acel numar de calorii zilnice in continuare, pana la o noua stagnare de durata.
   Din pacate, cum s-a mai spus, in astfel de situatii nu exista nici o reteta magica. Adevarul este ca organismul, pur si simplu, are nevoie de mai multe calorii pentru a creste.


   Evident, asa apare intrebarea din contul caror produse alimentare ar fi optim sa sporim aportul de calorii. Este firesc ca in acest caz nu se va trece exclusiv la un regim bogat in grasimi si dulciuri, dar, la aceasta etapa, se poate evita o "corectitudine" exagerata in dieta. Pentru o persoana slaba, limitarea doar la orez si piept de pui nu este intotdeauna cea mai buna idee. Se admite si consumul carnii mai putin slabe, si a carbohidratilor cu indicele glicemic mai inalt. Ideea e ca o persoana slaba ar trebui sa manance relativ (fata de sine) mult pentru a creste!   
   Nu in ultimul rand, ar trebuie sa se tina cont si de tipul antrenamentelor pentru persoanele cu o astfel de constitutie. Aici, la fel ca si in cazul de mai sus, totul este relativ simplu: preponderent exercitii de baza si un volum optim/minim necesar. Exercitiile de izolare pot fi excluse la etapa data. Atentia trebuie sa fie indreptata catre exercitiile ce vor stimula numarul maxim de muschi intr-o singura miscare: genuflexiuni sau presa pentru picioare, tractiuni la bara sau ramat, impins din culcat si sezut. Astfel de exrcitii ar trebui sa constituie baza antrenamentelor. Scopul principal trebuie sa fie progresarea - cresterea greutatilor de lucru in aceste miscari, respectand forma corecta a miscarilor. Este inutil la aceasta etapa sa se includa in antrenament prea multe exercitii, alegerea a 4-5 exercitii de baza pentru un antrenament si tot atatea pentru altul, e suficienta. Antrenamentele se vor urma alternativ, intr-un ciclu de 3-4 zile in saptamana.   
   Scopul principal trebuie sa fie consumul cantitatii necesare de calorii pentru crestere si antrenamentele de baza cu cresterea progresiva a greutatilor de lucru, cu o forma de execuite corecta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu