luni, 27 august 2012

"LAT SHRUGS"


   Deseori o problema in antrenamentul muschilor spatelui o constituie faptul ca bicepsul preia o mare parte din lucru. Drept urmare, bicepsul oboseste si cedeaza primul in timpul miscarii. Astfel el (bicepsul) devine muschiul care obtine stimularea maxima, si tot el devine factorul limitator in dezvoltarea muschilor spatelui, acestia ramanand stimulati insuficient. Acest lucru poate fi corectat prin cateva metode, una dintre care reprezinta o preobosire a muschilor spatelui, alta - folosirea aparatelor si echipamentelor care ar exclude implicarea bicepsului, de exemplu aparatul Pullover Machine. Insa nu despre acestea se va scrie in continuare, ci despre cum sa implicam mai eficient musculatura spatelui in miscarile complexe. 
   Ideea de baza consta in faptul ca bratele ar trebui percepute doar ca si niste parghii in exercitiile pentru spate. Acest lucru inseamna ca miscarea primara trebuie efectuata din contul umerilor, prin deplasarea acestora inapoi si in jos, miscand omoplatii unul catre celalalt. Astfel, inainte de a incepe miscarea propriu-zisa, trebuie sa ne concentram in primul rand la retractarea omoplatilor in jos si inapoi. Spre exemplu, atunci cand se fac tractiuni la bara, miscarea primara ar trebui sa fie cea de retractie a omoplatilor, iar dupa aceasta miscarea sa continue din contul indoirii bratelor. E important ca in pozitia finala, atunci cand bratele sunt indoite si bara e aproape de piept, omoplatii sa ramana retractati in jos, si sa se evite deplasarea acestora in sus,  rotunjind spatele.
  Pentru a simti mai eficient aceasta miscare primara, este recomandabil practicarea exercitiului "Lat Shrugs", acesta reprezinta o varianta opusa exercitiului "Ridicarea umerilor" ("Shrugs"). Pozitia initiala este aceeasi ca si pentru tractiunile la bara, cu diferenta ca priza trebuie sa fie una la latimea umerilor sau putin mai lat. Pozitia finala - presupune omoplatii retractati, mainile ramanand in continuare drepte. Ca sa simplificam - exercitiul ar reprezenta niste ridicari ale corpului doar din contul miscarii omoplatilor din atarnat la bara, cu bratele drepte. Este important ca pe durata exercitiului capul (privirea) sa fie indreptate in sus, pentru a evita rotunjirea spatelui. Practicarea acestui exercitiu va permite sa simtiti mai bine activarea muschilor spatelui, bratele avand rolul unor parghii ajutatoare miscarii.




   Astfel, de fiecare data cand efectuati o miscare ce tinde sa stimuleze muschii spatelui (lateralii dorsali), este bine sa tineti cont de miscarea descrisa mai sus. Aceasta ar trebui sa fie miscarea primara. Concentrati-va in primul rand asupra ei - retractati omoplatii, dupa care continuati cu apropierea bratelor de corp (respectiv - flexia acestora).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu