luni, 27 august 2012

VREAU BRATE MARI!


   Brate mari! Evident ca asa ceva isi doreste oricine tinde sa creasca in masa musculara si sa arate bine. Bratele, pe langa pectorali, sunt probabil grupele de muschi cele mai putin ignorate, mai ales de incepatori.
   Ce inseamna brat cu adevarat mare? Raspunsul este - un triceps mare. Un biceps masiv, dar cu un triceps slab dezvoltat va face ca bratul sa para mic atunci cand mana sta dreapta, relaxata de-a lungul corpului, si va arata cel putin banal atunci cand bratul ar fi indoit pentru etalarea bicepsului lucrat.
   Este bine stiut ca 2/3 din volumul bratului il reprezinta anume tricepsul. Acesta reprezinta o grupa de muschi relativ mare, care are 3 capete, de unde si ii vine numele. Forma tricepsului poate fi diferita de la o persoana la alta, ceea ce e datorat mai mult lungimii tendonului - un factor genetic ce nu poate fi modificat cu exercitii. Sau, daca ar fi sa o spunem mai simplu, lungimea capetelor tricepsului este diferita la fiecare persoana in parte - la unii tricepsul poate fi foarte "lung", pe cand la altii destul de "scurt". E aceeasi situatie ca si in cazul bicepsului. Lungimea tricepsului va determina si cat de "ascutit" poate parea acesta. Cu cat tricepsul este mai lung - cu atat bratul va parea mai masiv, iar un triceps scurt va avea un aspect mai "ascutit" si mai bombat. Un exemplu de triceps lung este cel al lui Sergio Oliva - devenit legenda datorita bratelor foarte masive. 


   Dintre cele trei capete ale tricepsului, cel mai mare este capul lung. Pe langa functia de baza de dezdoire a bratului, acesta mai raspunde si de aductia humerusului din pozitie ridicata spre planul corpului. Aceasta functie, care le lipseste celorlalte doua capete, determina una din modalitatile in care ar trebui lucrat capul lung. Prin urmare, acesta este activat maxim doar atunci cand intre cot si trunchi se formeaza un unghi de cel putin 90 de grade, in asa mod capul lung este in pozitie pre-intinsa (drept reper, stand in pozitie verticala, cotul ar trebui sa fie in fata, la nivelul barbiei sau mai sus). Deci, doar atunci cand coatele sunt ridicate la nivelul barbiei si mai sus putem obtine o recrutare optima a capului lung al tricepsului.
   Desigur sunt unele persoane care pot obtine o stimulare buna a capului lung al tricepsului si executand miscari cu pozitionarea coatele mai jos, dar aceasta ca regula e o exceptie.
   Persoanele care au dificultati in dezvoltarea capului lung al tricepsului, au de obicei capul lateral (exterior) foarte bine dezvoltat. Acest cap preia lucrul capului lung in miscari complexe precum impinsurile din culcat si sezut. In asa situatii, in cadrul antrenamentului tricepsului, ar trebui sa se puna accent pe exercitii care ar stimula in primul rand capul lung. Aici trebuie sa facem o mica remarca, deoarece aceste exercitii presupun o pozitie de pre-intindere a tricepsului (aceasta fiind una foarte vulnerabila pentru tendon), este necesara o incalzire foarte buna inainte de seriile de lucru ale fiecarui exercitiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu