Brahialisul este un muschi plat aflat sub biceps. Acesta acopera partea de jos a Humerusului de care are atasat unul din capete. Celalalt capat este atasat de Ulna. Acest muschi are functia de a indoi bratul precum bicepsul. Insa spre deosebire de biceps care are unul din capete atasat si de osul Radius, brahialisul raspunde doar de flexia bratului si nu poate participa la pronatia sau supinatia antebratului. O neglijare in dezvoltarea acestui muschi ar putea costa sportivii cativa milimetri sau centimetri pretiosi din volumul bratului.
Deseori poate fi intalnita afirmatia ca flexiile la banca Scott ar dezvolta partea inferioara a bicepsului, ceea ce nu este adevarat - antrenamentul bicepsului nu poate fi divizat pe parti "de jos" sau "de sus". Chiar daca s-ar admite o divizare, aceasta poate fi doar in functie de capetele bicepsului - lung si scurt, sau interior si exterior, si nicidecum "sus" si "jos". Din cauza ca in banca Scott bicepsul nu se afla intr-o pozitie intinsa, o mare parte a greutatii o ia asupra sa anume brahialisul, care pompandu-se cu sange in urma seriei de lucru creaza impresia de pompare in partea de "jos" a bicepsului. Bicepsul lucreaza activ atunci cand acesta are capetele intinse si pe parcursul miscarii se incearca si o supinatie a antebratului. Drept urmare eliminand aceste elemente putem pune accent mai mult pe brahialis. Astfel din pozitia cu bratele indoite, cu cat rotim palma spre interior (si eventual asa ca ea sa priveasca in jos) cu atat plasam bicepsul in pozitie dezavantajoasa si avantajam lucrul brahialisului. Exercitii precum flexiile tip ciocan (hammer) sau flexiile cu bara cu priza inversa pun bicepsul intr-o pozitie incomoda traiectoriei sale de miscare, astfel brahialisul ia asupra sa cea mai mare parte a greutatii.
Flexiile la banca Scott pot fi modificate putin pentru a pune accent si mai mult pe brahialis. Pentru aceasta se fac flexii cu gantere cu fiecare mana separat, cu priza neutra sau inversa. Atunci cand gantera se deplaseaza in sus, straduiti-va ca spre pozitia finala aceasta sa se deplaseza si spre interior.
Nu neglijati dezvoltarea muschilor brahiali, acestia completeaza o dezvoltarea armonioasa a bratului si "imping" bicepsul in sus, facand ca acesta sa para mai ridicat si ascutit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu