joi, 4 octombrie 2012

Volumul antrenamentului pentru o grupa musculara


   Notiunea de volum al antrenamentelor pentru stimularea hipertrofiei musculare poate fi interpretata diferit. Unii calculeaza volumul ca si numarul total de serii efectuate, altii - tonajul total ridicat in cadrul unui antrenament, iar altii – numarul total de repetari s.a.m.d.
   Numarul total de serii nu este tot timpul cea mai eficienta metoda pentru estimarea volumului de lucru. Daca ar fi sa comparam un numar mai mare de serii, de exemplu 6 a cate 4 repetari, cu 3 serii a cate 10 repetari, vedem ca in al doilea caz avem per total mai multe repetari executate (24 fata de 30) – astfel obtinem un volum de lucru mai mare.
   In comparatiile precum cea de mai sus apare un alt aspect care nu ar trebui neglijat si merita luat in considerare atunci cand se planifica programul de antrenament - intensitatea. Seriile pana in 4 repetari tind sa solicite si sa stimuleze preponderent capacitatile neurale mai mult decat cele metabolice, si acestea necesita folosirea greutatilor de cca 90% din 1RM. Daca insa accentul se pune pe hipertrofia musculara, limitele intensitatii sunt un pic mai extinse (vezi postarea "Numarul de repetari pe serie...") si in acest caz numarul total de serii va depinde de numarul ales de repetari pe serie. Astfel ajungem la intrebarea care ar fi numarul optim de repetari in cadrul unei sesiuni de antrenament pentru o grupa musculara?
   Partial la aceasta intrebare s-a raspuns intr-un studiu* amplu. Concluzia relevanta a acestui articol fiind urmatoarea: “In general, volumul moderat (intre 30 si 60 repetari pe antrenament, pentru o grupa musculara) tinde sa stimuleze cel mai eficient procesele de crestere musculara.”.
   Este interesant si faptul ca aproximativ la aceleasi cifre s-a ajuns si prin cai empirice, fie vorba de metoda clasica de 3 serii a cate 10 repetari (30 repetari), 2 serii a cate 15 repetari, 4-8 serii a cate 6-8 repetari... Ultimele doua exemple fiind similare cu recomandarile din metoda "Hypertrophy Specific Training" creata de Bryan Haycock (32-64 repetari totale). Aproape toate metodele, mai mult sau mai putin, se incadreaza in acele limite mentionate mai sus. Chiar daca ne uitam si la programul de antrenament  mai vechi al lui Bill Star - “The Strongest Shall Survive”, vedem ca si aici dupa seriile de baza 5x5 acesta mai recomanda si lucrul suplimentar - pentru hipertrofie, care consta in 40 de repetari totale. Astfel si in acest caz obtinem o valoare aproapiata de cea confirmata in studiul de mai sus – 25 de repetari grele, plus 40 - fac 65 repetari totale.
   Exista si alte modalitati pentru obtinerea acestui volum. Spre exemplu Lyle McDonald recomanda o combinatie de serii cu putine repetari (5 sau 6-8) si serii cu mai multe repetari. In acest fel se obtine o dezvoltare bazata atat pe stimularea tensiunii cat si pe stimularea lucrului metabolic. Alte metode de antrenament presupun lucrul greu cu putine repetari intr-o zi a saptamanii si mai usor - cu mai multe repetari in alta. Aceasta situatie este intalnita mai des in cazul sportivilor experimentati, care au nevoie de o pauza mai mare pentru restabilire intre sesiunile de antrenament cu adevarat grele.
   Alt factor care merita mentionat este cel al suprapunerii lucrului unor grupe musculare, precum bratele sau deltoizii, sau oricare altele. In cazul in care aceste grupe de muschi sunt antrenate dupa piept sau spate, volumul de lucru asupra acestora trebuie ajustat corespunzator (spre mai putin). Daca insa acestea sunt antrenate in alta zi, separat, atunci volumul ar fi bine sa corespunda cifrelor de mai sus.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu