luni, 12 noiembrie 2012

Tendinita - Partea 1

   Cauzele aparitiei tendinitei

   Tendinita reprezinta o afectiune drept urmare a suprasolicitarii tendoanelor. Aceasta conditie poate aparea atunci cand volumul si frecventa antrenamentelor depasesc posibilitatile de recuperare ale organismului, in cazul dat al tesuturilor conjunctive (tendoanele, ligamentele, cartilajele). Deoarece muschii au o aprovizionare cu sange mai buna decat tesuturile conjunctive si oasele, acestia sunt capabili sa se adapteze mai rapid stresului indus de antrenamente. In asa mod tesuturile conjunctive si oasele devin vulnerabile pentru ca acestea nu se pot reface la fel de repede. Daca tendoanele si ligamentele sunt suprasolicitate in continuare, in acestea pot aparea microprocese distructive si inflamatorii.
    Tendinita se poate dezvolta diferit. Spre exemplu, in cazul tendinitei epicondililor lateral si medial ai cotului exista mai multi muschi care au origine comuna. Daca acesti muschi devin rigizi, ar putea avea loc o solicitare suplimentara a tendonului, care la randul sau poate duce la impiedicarea recuperarii corespunzatoare a acestuia dupa antrenamente. De asemenea, fiecare muschi in parte are un invelis in care acesta se misca, aluneca langa alti muschi in momentul contractarii. In situatia in care acesta nu se misca si nu aluneca corect, in miscare pot fi recrutati mai multi muschi decat ar trebui. Iar aceasta duce la o suprasolicitare a tendonului, ceea ce poate impiedica recuperarea corecta a acestuia.
   Tendinita incepe prin a se manifesta ca o trauma inflamatorie. (Terminatia "-ita" reprezinta sufixul pentru procesul inflamatoriu.) Daca miscarea este repetata in pofida disconfortului si al durerii, se poate ajunge la o degenerare cronica a tesutului. In asa mod tendinita poate duce la tendinoza care se caracterizeaza prin lipsa procesului inflamatoriu, dar degenerare continua a tendonului si durere care cu timpul de obicei se intensifica.
   In momentul in care o trauma provocata de suprasolicitare incepe sa se dezvolte si se afla la un stadiu incipient, aplicarea ghetii si pauza de la antrenamente ii va permite organismului sa se vindece de sine statator. Procesul natural inflamatoriu, in acest caz, va ajuta la vindecare. Daca insa suprasolicitarea este agravata si timp de cateva saptamani sau luni se ajunge la o stare cronica, procesul inflamatoriu dispare, ceea ce duce la o degenerare cronica a tesutului. In acest caz, odihna si gheata nu ar mai beneficia vindecarea tocmai din cauza lipsei acestui proces inflamatoriu de restabilire.
   
   Cel mai des tendinita poate aparea in urmatoarele locuri:
   
  • Epicondilul medial (partea interioara a cotului - "cotul jucatorului de golf") apare din cauza excesului miscarilor de tragere.
  • Epicondilul lateral (partea exterioara a cotului - "cotul jucatorului de tenis") apare din cauza hiperextensiei excesive a incheieturii mainii.
  • Tendinita tricepsului (cot) apare din cauza excesului miscarilor de impingere.
  • Tendinita bicepsului (cot) apare din cauza excesului miscarilor de tragere.
  • Tendinita incheieturii mainii apare din cauza flexiei/extensiei  excesive a incheieturii mainii, lucrului excesiv in fata calculatorului.
  • Tendinita patelara (genunchi) apare din cauza excesului de alergat, pliometrie excesiva, ridicarea greutatilor.
  • Tendinita partii posterioare a femurului (genunchi) apare din cauza excesului de alergat, pliometrie excesiva, ridicarea greutatilor.
  • Tendinita lui Ahile (glezna) apare din cauza excesului de alergat, pliometrie excesiva, ridicarea greutatilor.

   Daca apare un disconfort in articulatii sau tendoanele incep sa provoace dureri in miscare, inseamna ca acesta e un semnal al organismului. In asa caz ar trebui facuta o pauza in antrenamente. Acesta e un indiciu ca acele parti ale corpului sunt suprasolicitate si dupa antrenarea lor nu are loc o restabilire corespunzatoare. Continuarea antrenamentelor in pofida durerii sau disconfortului poate duce la suprasolicitare cronica, reabilitabila corect foarte greu si poate fi reparata in unele cazuri doar printr-o interventie chirurgicala. Situatia poate stagna progresele in sala, astfel este recomandabil ca durerea de acest gen sa nu fie ignorata niciodata.

Partea 2

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu