vineri, 8 februarie 2013

Specializarea unei grupe musculare

   La un moment dat, aproape orice persoana care face sala de ceva timp, ajunge  la concluzia ca una sau cateva grupe musculare raman in urma in dezvoltare si nu cresc in acelasi tempou ca si restul muschilor. Cauzele acestui factor pot fi specificul genetic individual sau exercitiile selectate pana in acel moment, care au actionat mai putin asupra grupei de muschi ramase in urma solicitand mai mult celelalte grupe musculare. 
   In alte situatii, cei ce fac sport pur si simplu doresc evidentierea unei grupe musculare. In cazul culturistilor care participa la competitii, toate grupele musculare trebuie sa fie dezvoltate pe deplin, in egala masura, iar deficienta in dezvoltarea uneia dintre acestea ar putea insemna diferenta dintre locul intai sau secund. 
  Indiferent de motivele sau dorintele fiecaruia, in astfel de situatii se ajunge la necesitatea specializarii unei grupe de muschi. Specializarea despre care se va vorbi in continuare tine de hipertrofia musculara si aceasta nu este destinata incepatorilor. 
   Dupa o perioada semnificativa de antrenamente constante, atunci cand cineva trece de nivelul intermediar, este mai productiv ca antrenamentele sa fie construite in cicluri de specializare. Acest lucru poate fi explicat prin faptul ca un sportiv experimentat progreseaza cu timpul tot mai greu si mai lent. Capacitatea si rata de progresare este invers proportionala stagiului de antrenamente.
   In cazul sportivilor cu un nivel intermediar sau avansat, cresterile sesizabile in greutate au loc brusc, in trepte, astfel cresterea nu este liniara. Indiferent de tipul programului de antrenament folosit pentru cresterea in masa musculara, daca acesta este mentinut neschimbat mai mult timp, eventual se va ajunge la stagnarea cresterii liniare in masa musculara. In schimb, cresterea va putea fi observata in adaosuri bruste a cate (de ex.) 1-2 kg. 
   La un nivel avansat de dezvoltare, cresterea uniforma a intregului sistem muscular devine extrem de lenta. Cu cat masa musculara este mai mare, cu atat o ulterioara crestere in masa musculara e mai dificila. Pe langa faptul ca organismul ajunge destul de repede aproape de limita sa genetica (cu antrenamente bine gandite si cu un regim alimentar echilibrat), o cauza mai probabila a acestui proces o constituie faptul ca organismul deja, pur si simplu nu mai poate mentine aceeasi rata de crestere in/cu aceleasi conditii.


   Persoanele cu un nivel avansat de dezvoltare sunt ca regula si mai puternice. Astfel, ridicarea greutatilor tot mai mari intr-un interval prestabilit de repetari va fi foarte solicitanta in primul rand pentru sistemul nervos si procesele metabolice generale implicate in restabilire. In majoritatea cazurilor, progresand, capacitatea de a antrena intregul sistem muscular devine mai mare decat capacitatea de refacere dupa un astfel de antrenament.
   In cazul unui sportiv avansat, adaugarea unui kilogram de masa musculara distribuita uniform pe suprafata intregului corp, nu va fi atat de vizibila. Acest lucru poate fi la un moment dat destul de frustrant si descurajator. Din pacate insa, cam aceasta este situatia cel mai des intalnita in randurile experimentatilor.
  In schimb, oricine ar observa o crestere de cativa centimetri in brat, sau o crestere semnificativa a pectoralilor.
  Antrenamentele de specializare cu scopul cresterii volumului unei singure grupe musculare au mai multe beneficii. Cel mai considerabil este vizibilitatea progresului. Nimic nu este mai satisfacator decat intradevar sa vezi rezultatul in oglinda, in loc sa te bazezi pe micile schimbari pe banda de masurat sau cantar.
  Un alt beneficiu al specializarii consta in faptul ca aceasta nu necesita regimuri alimentare cu surplusuri calorice mari, care pot duce la o acumulare excesiva de tesut adipos. Exceptie sunt specializarile pentru picioare, in acest caz este necesar un surplus semnificativ.
  Astfel, daca in cazul persoanelor experimentate cresterea nu este liniara, ci brusca, de ce aceasta nu ar fi destinata unei grupe de muschi care ar fi vizibila in scurt timp? Acest lucru ar fi satisfactor din punct de vedere psihologic si realizabil intr-o perioada restransa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu