vineri, 7 septembrie 2012

Grasimea de peste

   In alimentatia moderna exista un singur nutrient care este mereu consumat in cantitati mult mai mici decat este necesar, acesta este grasimea de peste. Cu exceptia unui grup restrans de persoane dieta carora contine constant o cantitate relativ mare de peste gras, situatie data se refera la marea majoritate. Grasimea de peste are foarte multe beneficii si influenteaza nu doar sanatatea organismului in general, dar ajuta si la controlarea proceselor inflamatorii, favorizeaza oxidarea grasimilor, inhiba acumularea si depunerea grasimii corporale si multe altele. Chiar daca numarul impunator al beneficiilor consumului grasimii de peste (grasimi Omega 3) pare prea bun ca sa fie adevarat, cercetarile confirma ca acestea sunt corecte.
   Deoarece prezenta grasimilor de peste este limitata in regimul alimentar a marei majoritati, o suplimentare cu capsule sau lichide care contin acizi grasi esentiali e necesara. Acestea pot fi gasite cu usurinta in farmacii sau magazinele de suplimente nutritive.
   Pana nu demult, uleiul din semintele de in era adesea recomandat drept o sursa de acizi grasi esentiali, deoarece acesta contine precursorul care poate fi convertat in EPA/DHA (acizi grasi care fac parte din grasimile Omega 3). Insa s-a demonstrat ca aceasta conversie este extrem de ineficienta pentru majoritatea persoanelor. Exceptie, se pare, sunt doar persoanele vegetariene. Prin urmare, uleiul din semintele de in nu poate fi numit un inlocuitor acceptabil al grasimii de peste. Se recomanda ca fiecare persoana si mai ales cei ce fac sport, sa-si determine o sursa de acizi grasi Omega 3 care sa le convina si sa o consume zilnic.

   
   Un consum total de acizi grasi EPA/DHA de 1.8 - 3.0 grame/zi este considerat o suplimentare suficienta. O capsula obisnuita de grasime de peste poate contine cca 120 mg EPA si 180 mg DHA (un total de 300 mg grasimi de peste), ceea ce ar rezulta intr-o doza zilnica de 6-10 capsule. Este recomandabil ca numarul total zilnic de capsule sa fie divizat in cel putin 2 portii consumate in timpul meselor. Pot fi intalnite si capsule cu o concentratie mai mare de grasime de peste, dar si in acest caz consumul total ar fi bine sa constituie cca 1.8 - 3.0 grame/zi.
   Cantitate de grasime de peste care ar fi benefica in cazurile cand se doreste controlarea proceselor inflamatorii din organism este un alt aspect al studiilor asupra grasimilor Omega 3. Unele dintre acestea au aratat ca organismul va atinge o limita de saturatie a acizilor DHA la nivelul de 1.2 grame/zi, ceea ce e echivalent cu 10 capsule de grasime de peste a cate 1 gram fiecare. Acestea ar asigura si un aport de 1.8 grame de EPA si un total de 3 grame/zi de ulei de peste. In majoritatea cazurilor aceasta ar fi suficient, iar o cantitate mai mare nu va avea neaparat si un efect mai bun. Excesul de grasime de peste consumat poate reduce capacitatea organismului de a produce un raspuns imunitar in caz de necesitate si poate diminua capacitatea de producere a insulinei. Dozele recomandate mai sus ar trebui sa fie suficiente pentru a asigura efectul maxim benefic in conditii normale. Persoanele care incearca sa mentina sub control un proces inflamatoriu specific, ar putea experimenta si cu cantitati mai mari de grasime de peste - chiar si pana la 15 capsule a cate 1 gram pe zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu