marți, 25 decembrie 2012

Alimentatia corecta - Principii de baza. Partea 1

   In lumea fitnessului exista diferite tipuri  de diete si recomandari referitoare la o alimentatie corecta si echilibrata, fiecare avand specificul sau. Recent, au fost efectuate mai multe studii in acest domeniu si astfel apar informatii noi care permit o mai buna intelegere a fiziologiei organismului. In continuare vom analiza niste principii fundamentale, care pot fi intalnite (cateodata ascuns) in marea majoritate a dietelor recomandate. Aceste principii stau la baza proceselor de slabire sau de crestere in masa musculara. Organismul omului poate functiona doar intr-un singur mod - fiziologic vorbind toti suntem la fel, astfel si principiile de baza sunt aplicabile in marea majoritate a cazurilor. La fel si macronutrientii pe care ii consumam, carbohidratii, proteinele, grasimile, fibrele pot fi combinati doar intr-un numar limitat de variante. 
   Atunci cand rezultatele unui regim alimentar nu sunt satisfacatoare, in primul rand ar trebui analizat principiul pe care se bazeaza acel regim si daca intradevar se respecta planul nutritional prestabilit. De multe ori in asa situatii nu se stie sau nu se tine cont de lucruri fundamentale: cate calorii se consuma, ce raport de macronutrienti se respecta, ce cantitate de lichide se consuma zilnic, care e numarul meselor pe zi, etc. 
   Cateva principii de baza ale unui regim alimentar echilibrat vor fi descrise in continuare.
   As vrea sa fac o remarca referitor la suplimentele nutritive. Piata suplimentelor nutritive este o industrie enorma si ca orice afacere, scopul acesteia este sa obtina un profit in urma comercializarii produselor. Pe langa produse de baza ca concentratele proteice, energizante sau creatina, piata este plina si de produse care sunt ineficiente sau au efect doar in situatiile cand si cele mai mici detalii conteaza (in cazul sportivilor profesionisti, a culturistilor). In marea majoritate a cazurilor pot fi obtinute rezultate remarcabile si fara folosirea acestora. Nu as vrea sa fiu inteles gresit, nu sunt impotriva folosirii suplimentelor, ba din contra, acestea pot completa foarte bine un regim alimentar bine gandit. Prea multe persoane, mai ales incepatorii, considera ca suplimentele fac minuni si se bazeaza exclusiv pe acestea, uitand ca 90% din rezultatul dorit tine de antrenamente si un regim alimentar corect. Anume aceste doua componente ar trebui sa reprezinte lucrurile de care se va tine cont in primul rand. Din pacate, deseori consumul suplimentelor poate duce la neglijarea factorilor mai importanti.
   Astfel, inainte de a incerca orice tip de diete noi sau suplimente sofisticate, ar fi bine sa se determine si sa se urmeze cel putin cateva saptamani principiile nutritionale de baza. Totodata se va tine cont si de felul cum reactioneaza organismului la acestea.
   Cele descrise in continuare sunt stiute de mult timp. Insa din pacate, aceste lucruri de baza sunt uitate si neglijate cateodata chiar si de sportivii experimentati.


Numarul de mese pe zi

   Numarul meselor pe zi este, probabil, intrebarea cea mai des discutata si analizata atunci cand vine vorba despre alimentatia corecta. Cu toate ca mai multe (5-6) mese pe zi, mult timp au fost considerate drept solutia optima pentru cresterea in masa musculara sau arderea grasimii, studiile recente tind sa contrazica acest lucru. Exista foarte multe persoane care obtin rezultate excelente prin intermediul postului intermitent (Intermittent Fasting). In linii generale, metoda consta in faptul ca timp 16-20 ore nu se consuma nimic in afara de lichide fara calorii (faza de infometare, post), iar dupa aceasta, pe parcursul a catorva ore, in cadrul uneia sau a mai multor mese, se consuma cantitatea zilnica necesara de calorii.
  Numarul de mese pe zi tine de mai multi factori. Spre exemplu o femeie care consuma doar 1500 de kcal/zi ar putea prefera doar cateva mese pe zi, fiecare masa fiind mai consistenta si mai satioasa. Pe de alta parte un culturist care are nevoie de 4000 kcal/zi sau mai mult, ar fi nevoit sa imparta aceasta cantitate in mai multe mese, pentru a putea fi in stare sa consume atatea calorii.
  In general, orice masa poate mentine organismul intr-o stare anabolica timp de aproximativ 4-6 ore, in functie de compozitia si forma acesteia (lichida sau solida). O masa solida necesita cca 5-6 ore pentru digestie. Astfel sunt gresite afirmatiile ce sustin ca timpul dintre mese nu trebuie sa depaseasca 3 ore, in caz contrar - organismul intra in stare catabolica.
  Multe studii intradevar arata beneficiul mai multor mese pe zi. Beneficiu e manifestat prin toleranta mai buna fata de glucoza si nivelul colesterolului. Problema e ca majoritatea studiilor de acest gen iau in considerare situatii exagerate - de exemplu, 15-17 mese pe zi fata de 3 s.a.m.d.... Astfel, intrebarea daca 6 mese pe zi sunt net superioare fata de 3, ramane un subiect de dezbateri.
  Din punctul de vedere al unei persoane care vrea sa creasca in masa musculara, ar fi mai rational si mai comod sa se opteze pentru mai multe mese pe zi, astfel consumarea cantitatii mari necesare de calorii fiind mult mai usoara. Dar in general, starea anabolica poate fi pastrata avand parte de o masa o data la 3-5 ore. A fi stresat de faptul ca de la ultima masa au trecut deja 2.5 ore si a inceput procesul catabolic - este absurd.

Partea 2

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu